לא רבים יודעים בדיוק מהו אורתודנט. הרוב יודעים שמדובר במשהו הקשור לרפואת שיניים אך לא בטוחים מה הבדל בין רופא שיניים לאורתודנט. במאמר זה נעמוד על ההבדלים ונרד לפרטים על מנת להבין מהו אורתודנט ומתי עדיף ללכת לאורתודנט על פני רופא שיניים.
מהו אורתודנט?
המילה אורתודנטיה מגיעה מהשפה היוונית והיא מייצגת את המילים: יישור ושיניים. אורתוס זה יישור ביוונית ואילו אודון משמעו שן. יחד: יישור שיניים ולכן האורתודנטיה היא התמחות רפואית ביישור שיניים. ענף האורתודנטיה עוסק בחקר ובטיפול בפגמים הנוצרים אצל מטופל בזמן סגירת ופתיחת הפה, חוסר התאמה בין לסתות, שיניים עקומות, שיניים עם רווחים ועוד. אורתודנט יכול לספק מגוון טיפולי שיניים שאינם למטרת אסתטיקה בלבד כפי שרבים אולי חושבים. אורתודנט רשאי גם לעקור שיניים אם יש צורך, להתאים גשר או פלטה ובאופן כללי לבצע כל פעולה שיכולה לסייע לשיניים לחזור למקום הנכון, לתקן מנח שן בתוך עצם הלסת ועוד.
מתי כדאי ללכת לאורתודנט?
כל מי שסובל משיניים עקומות כדאי לו לפנות לאורתודנט, בין אם ברמת השן האחת, כמה שיניים או הלסת כולה וכן במצבים בהם יש קושי או כאב בלעיסה, בסגירת ופתיחת הפה ועוד. סגירה ופתיחה תקינים של הלסת חשובים ביותר לתפקוד מלא של כל מערכת הלעיסה וחשובים לבריאות השיניים גם כן, לבריאות החניכיים ולבריאות מפרקי הלסת. בנוסף יכול האורתודנט לסייע גם בשלב ההכנה לניתוח, במקרים בהם דרוש טיפול אורתו-כירורגי לתיקון מבנה הלסת והפנים ובמצבים של הפרעת סגר.
שיטות הטיפול של אורתודנט
טיפול בסמכים או ברקטים, למטרת יישור השיניים הוא בין הנפוצים ביותר בארגז הכלים של האורתודנט (תרתי משמע…). בטיפול זה עושה האורתודנט שימוש בהתקנת גשר או פלטה העשויים מחומרי גלם שונים, בין אם מתכת, חומר קרמי או פלסטיק, שמטרתם הידוק ויישור השיניים לאורך תקופה ממושכת בפיו של המטופל, כאשר אט אט שיניו מתיישרות והרווחים ביניהן מצטמצמים תודות לפעולת ההתקן. פעולת הסמכים היא להפעיל לחץ עדין על השיניים ולהביא אותן למצב של מיקום טוב יותר בפי המטופל, כל אחד לפי הבעיה ממנה הוא סובל.
פלטות, קשתיות, רסנים, סמכים וטבעות אורתודנטיות – כל אלה מונחים מעולם האורתודנטיה וכולם מייצגים שיטות שונות שמטרתן ליישר את שיניו של המטופל בסופו של דבר.
טכניקות שונות ליישור השן על ידי אורתודנט
תחום האורתודנטיה התפתח מאוד בעשור האחרון ושיטות טיפול חדשות וקלות יותר נכנסו לפעולה. אם בעבר הרסן הבולט מהפה וטבעות המתכת הגסות היו הטיפול העיקרי, הרי שהיום קיימות מגוון שיטות יישור שיניים בדרכים נסתרות יותר ואסתטיות הרבה יותר, הנה כמה מהן:
- שיטת הקשתיות השקופות ( (Aligners- בשיטה זו עושה האורתודנט שימוש בסדרת קשתיות שקופות ודקות הנבנות בהתאמה אישית לפה המטופל על ידי הדמיה ממוחשבת. כל אחת מהקשתיות מפעילה לחץ שונה על השיניים ויש לשאת אותן כשבועיים כל אחת ולהחליף ביניהן עד לקבלת התוצאה הרצויה לאחר כמה חודשים. את הקשתיות ניתן להרכיב ולהסיר בקלות, הן נשלפות וניתנות לניקוי וניתן לאכול בלעדיהן ואז להחזיר אותן לפה. יש לשאת אותן מעל 20 שעות ביממה על מנת להגיע לתוצאה הרצויה. שתי שיטות נפוצות בטכניקה זו הן שיטת אינויזליין ושיטת איירוק אשר רבים בוחרים בהן בשל קלות הטיפול והאפקטיביות שלו כל זה תוך כדי שמירה על מראה אסתטי. החיסרון של שיטות אלה הוא שהן אינן מתאימות לכולם כמו במקרים מורכבים מדי של מנשך פתוח או במקרים של שיניים קצרות מדי או שיניים מסובבות וכן במקרים בהם יש צורך בטיפול לשינוי תזוזת הלסת העליונה או התחתונה. בשיטת הקשתיות הנשלפות עושים שימוש בטכניקת פעימות אוויר כדי ליצור לחץ אורתודנטי על השן.
- שיטת הסמכים – אחת השיטות הנפוצות ליישור שיניים היא שיטת השימוש בסמכים בצבע השיניים. זוהי שיטה נפוצה בה מודבקים סמכים על הצד החיצוני של השיניים ועושים את פעולת היישור באופן מדויק ומהיר. הסמכים יכולים להיות עשויים מפלסטיק או מחרסינה, סמכים קרמיים אשר עשויים מחומרי גלם בצבע השיניים כגון זירקוניה או פוליקריסטלין אשר נחשבים בדרך כלל איכותיים ועמידים יותר להדבקה ונשיאה בפי המטופל מאלה העשויים פלסטיק, אשר נוטים לסבול מעיוותים. לעומת זאת סמכי הפלסטיק אינם נשברים כפי שעלול לקרות לסמכים הקרמיים, בעיקר במצב של הידוק יתר.
- שיטת ארודנטיס – שימוש בכוח פולסטיבי – בשיטה זו מחברים יחידת לחץ אוויר לפלטה המפעילה פולסים על השיניים, אשר מדמים כוח אורתודנטי. שיטה זו מהירה יותר ומתאימה למקרים קלים יותר כאשר את הפלטה יש לשאת פחות שעות ביממה, ביום או בלילה.
- סמכים לשוניים – בשיטה זו מורכבים הסמכים דווקא בצד הפנימי של השן, שיטה פופולרית שמאפשרת למטופל ליהנות מיישור השיניים ללא הפרעה למראה הפה והשיניים למתבונן מבחוץ. שיטה ידועה בטכניקה זו היא שיטת אינקוגניטו בה נבנים הסמכים המותקנים על ידי תוכנת מחשב והם מתאימים לשיניי המטופל, כל שן בצורה נפרדת ומדויקת. שיטה זו נחשבת האסתטית מכולן אך החיסרון שלה הוא הצורך בנשיאת הפלטה באופן קבוע (לאחר הדבקתה לחך) דבר שעלול להציק למטופל, להפריע לתנועת הלשון או הדיבור וכן להקשות עליו בפעולת ניקוי הפלטה.
לסיכום, עולם האורתודנטיה התפתח מאוד בשנים האחרונות ומאפשר למטופלים ליהנות ממגוון שיטות טיפול יישור שיניים חדשות. שיטות יישור השיניים החדשות עושות שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים כמו הדמיה ממוחשבת לבניית תבנית יציקה ופלטות בהתאמה אישית לכל מטופח ולכל שן בנפרד. ההבדל העיקרי בין השיטות הוא אופן נשיאת המתקן ליישור השיניים כאשר בחלק מהשיטות המתקן הוא פנימי וקבוע ובחלקן האחר חיצוני וניתן לשליפה, בהצלחה.