הקץ לשיניים עקומות: זה לא גזירת גורל

המודעות לשיניים עקומות עולה בהדרגה ככול שהשנים חולפות. בין אם אתם בגיל ההתבגרות, ילדים או מבוגרים, ניתן לטפל בשיניים עקומות בכל גיל. יש לזכור שרוב האוכלוסייה תתמודד בשלב כזה או אחר עם שיניים עקומות. וזאת לאור העובדה שמיעוט אנשים נולדים עם שיניים ישרות ומסודרות.

שיניים עקומות
שיניים עקומות

בשנים האחרונות השיטות לטיפול נעשו אסתטיות יותר ופחות מגושמות ובולטות לעין, שיטות שעוררו בעבר חוסר ביטחון עצמי וכאב, דלקות ואי נוחות כמו גשר מתכתי ורסן הם טיפולים מצויים אך הרבה פחות משתמשים בהם בשל כך. כיום יש טיפולים חדישים שהם נגישים יותר, יעילים יותר ודיסקרטיים הרבה יותר. שיטות טכנולוגיות חדשניות, מכשירים שקופים ועוד נכנסו לשוק כך שכיום הרבה יותר קל לעבור טיפול לשיניים עקומות ולקבל את החיוך הישר וההרמוני שתמיד רציתם בלי לנסות להסתיר אותם מהסביבה או בתמונות שלכם.

חוץ מהפגיעה האסתטית של שיניים עקומות, עלולות להיווצר פגיעות בתפקוד הפה והלסת, דלקות חניכיים ותחלואות שונות אם נמנעים מטיפול בשיניים בזמן. במאמר זה נביא לכם את הגורמים לשיניים עקומות ודרכי הטיפול הנפוצות בהם.

מה הגורמים לשיניים עקומות?

יש מספר רב של גורמים לשיניים עקומות, חלקן קשורות לאורח חיים וחלקן קשורות לגנטיקה שלנו.

  • זיהום אוויר – אורח החיים המודרני שאנחנו נמצאים בו, גורם לנו לנשום אוויר נחות ומזוהם שיכול להוביל לעששת, דלקות ועוד. כל אלו משפיעים על דרך התפתחות הלסתות ודרך הצמיחה של השיניים.
  • מציצת אצבע או מוצץ – משפיעות על אופן צמיחת השיניים בעיקר בתקופה בו בוקעות השיניים הראשונות.
  • חריקת שיניים בלילה – לעיתים תוך כדי שינה הלסתות נסגרות חזק, ובחלימה אנחנו לא שמים לב ואנו חורקים שיניים. זה משפיע על הציפוי הטבעי שעל השן, על הצמיחה שלה ועל תזוזה לא נכונה של השיניים הקיימות.
  • הזנחה – חוסר שמירה על היגיינה נאותה של השיניים, הזנחה של תחלואות ופצעים שהתפתחו בחלל השן משפיעים על התפתחות על הלסתות והבקיעה של השיניים.
  • אובדן שיני חלב ללא שמירת מקום – בגיל צעיר שמאבדים את שיני החלב, לעיתים נוצר מצב שאין מספיק מקום לבקיעת השיניים הקבועות. כך נוצר מצב של צפיפות ואף צמיחת שן על שן ושיניים עקומות מחוסר מקום.
  • גודל לסת לא מותאם – לעיתים נוצר מצב שהגודל של הלסת לא מתאים לגודל השיניים, למשל בסיס של לסת קטנה אבל השיניים עצמן גדולות, או מצב של עודף או חוסר בשיניים הקבועות משפיע על הצמיחה.
  • גנטיקה – לא משנה אם זה חוסר התאמה בלסתות, שיניים עקומות, רווחים, או צמיחה של שן על שן, בסופו של דבר שיניים עקומות עוברות בגנים.

דרכי הטיפול

את הטיפול בשיניים עקומות יש לעשות על ידי מומחה לאורתודונטיה. הרופא יעשה לכם בדיקה קלינית ולאחר מכן צילום רנטגן של השיניים וסריקת השיניים עם סורק דיגיטלי. לבסוף הרופא יקבל את כל התוצאות, יישב איתכם ויציע לכם את הטיפול המתאים לכם.

להלן מספר דרכי טיפול נפוצות לשיניים עקומות:

  • גשר – קוביות או סמכים בעגה המקצועית. גשר מתכתי המחובר עם סמכים המודבקים על כל שן, עליו יש גומיות שבעזרת לחץ המשכי ורציף מזיזות לכיוונים וזוויות שונות כל שן ושן למקומה הראוי. בעבר הקוביות והגומיות היו בולטות לעין, אך כיום יש קוביות בציפוי חרסינה עדין בצבע של השן או שקופות. הטיפול מתאים לכל גיל.

כמו כן, דרך טיפול נוספת הקיימת היא גשר לינגואלי, כלומר גשר פנימי. את הסמכים ממקמים בחלק הפנימי והאחורי של השן וכך הן פחות בולטות לעין. שיטה זו עדיפה לאחר שהסתיים תהליך צמיחת השיניים והיא דורשת התאמה ייחודית ואישית למבנה של הלסת והשן של כל מטופל.

  • שיטת אינויזליין קשתיות שקופות – או בשמה המוכר יותר פלטה. בעזרת הדמיה תלת מימדית יוצרים את מבנה חלל הפה של המטופל, ויוצרים סט של פלטות שקופות הניתנות לשליפה. כל שבוע עד שלושה מטופל מחליף בעצמו בין הפלטות לפי הסדר שהרופא הורה לו. כל פלטה מפעילה בהתאם לחץ אחר על כל שן. הן נוחות לשימוש ותפעול וקלות להסרה ולתחזוק. המטופל צריך לעקוב אחר הטיפול ולהיות בעל אחריות אישית בזמן השימוש בפלטות הייחודיות.
  • שיטת אינקוגניטו – גשר מתוצרת גרמנית. זהו כמו הגשר הפנימי הלינגואלי, אך הסמכים (הקוביות) עשויים מסגסוגת זהב.
  • שיטת ארודנטיס – פיתוח ישראלי חדשני המתאים למקרים קלים יחסית. עובד בשיטה של פולסים שמזיזים כל שן ממקומה. זוהי פלטה שקופה בתוכה נמצאת צינורית, מעין בלון סיליקון זעיר שמתחבר למשאבה. המשאבה מחוברת ליחידת שליטה נפרדת בעלת כרטיס חכם, העוקבת אחרי הפולסים הנשלחים לכל שן ושן. לחץ אוויר נשלח מהמשאבה והוא יוצר פולסים כמו פעימות לב.

הפולסים מפעילים לחץ מתון ומדוד על השן, לא לחץ רציף כמו גשר. מחקרים הראו שהפולסים מועילים ואפקטיביים יותר לבריאות השן מהלחץ הרציף, מאיצים את תהליך התזוזה שלה ומקצרים את משך השימוש בה, בין שלושה חודשים ל 24 חודשים. הפלטה מותאמת במעבדה ובהדמיות תלת ממדיות לכל מטופל, והפלטה שומרת על השיניים במקומם. היתרון הוא שלא צריך להסתובב עם המכשיר מחוץ לבית. צריך להרכיב אותו בזמן מנוחה לעשר שעות. בזמן שינה, לימוד, קריאה או צפייה בטלוויזיה והדיסקרטיות של הטיפול נשמרת. כמו כן, בביקורת אצל הרופא שנערכת פעם בחודשיים – שלושה, מביאים את הכרטיס החכם והרופא משנה את תוכנית הטיפול בהתאם להתקדמות והנתונים שהוא שואב מהכרטיס.

כמו שאתם מבינים, תחום האורתודנטיה התפתח והתקדם מאוד בשנים האחרונות, ולכן שיניים עקומות לא צריכות להיות גזירת גורל. השיטות החדשות מתמחות באסתטיקה גבוהה, בשמירה על הפרטיות והביטחון העצמי, ומונעות כאב ודלקות, פגיעה בדיבור או פגיעה אכילה. כל שיטה שתבחרו בסופו של דבר צריכה להיות מותאמת למבנה השיניים שלכם. בהצלחה!

dental alignment
dental alignment